Zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti: Kdo získá a kdo bude tratit?

Uvažujete o koupi bytu, domu či jiné nemovitosti? Trh nemovitostí čeká zásadní změna. Prezident odklepl zrušení daně z nabytí nemovitosti, a tak pokud kupujete nemovitost, můžete ušetřit pořádný ranec. Koho se změna dotkne nejvíce a kdo na ní vydělá?

 

Zrušení 4% daně z nabytí nemovitosti: Kdo získá a kdo bude tratit?

Co se změní?

Dříve byl kupující povinen zaplatit 4% z pořizovací ceny nemovitosti jako daň z nabytí nemovitosti. To už bude podle nových pravidel minulostí. O vrácení daně si budou moci požádat dokonce i ti, kteří v letošním roce daň již odvedli a nabyli nemovitost do vlastnictví od prosince 2019 a později.

Spolu se zrušením daně byl v květnu letošního roku i návrh na zrušení možnosti odečíst úroky z hypotéky z daní. V novele zákona je možnost odečtu úroků ponechaná, ale z původního limitu 300 000 Kč ročního odpočtu bude možné odečíst pouze 150 000 Kč.

S daní z nabytí nemovitosti zanikne také povinnost podávat daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí. Tím ušetříte také čas a zbytečné papírování.

Kdo na zrušení daně vydělá?

Drtivá většina kupujících za nových podmínek ušetří až statisíce. Některých se ale bohužel změna nebude týkat vůbec, jiní mohou dokonce prodělat. Jak se novela zákona může dotknout vás?  Jak je to myšleno?

Nákup starší nemovitosti 

Pokud byste dříve kupovali byt za 3 miliony korun na 80% hypotéku, odvedli byste do státní pokladny 120 000 Kč jako 4% daň z nákupu nemovitosti.

Ušetřené peníze můžete použít třeba na vybavení nemovitosti, nebo je vhodně investovat. Za 30 let můžete na investici při průměrném zhodnocení 5 % vydělat téměř 400 000 Kč.

Pořízení novostavby 

Pořízení novostavby bylo a bude osvobozeno od daně z nabytí nemovitosti. Kupujících se v tomto případě změna téměř vůbec nedotkne. Dříve bylo povinností zaplatit pouze 4% daň z ceny pozemku, na které nemovitost stojí. To se nově změní a daň nebudou kupující platit vůbec.

Pořízení investiční nemovitosti

Cílem vládních opatření je zvýšit dostupnost bydlení, nastartovat realitní trh a omezit prostor pro spekulanty. Toho se týká také prodloužení časového testu pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení z 5 na 10 let.

Pokud byste tedy pořídili investiční nemovitost a prodali ji dříve než za 10 let, budete muset zaplatit daň z prodeje nemovitých věcí. To už pro vás jako investora nemusí být výhodné, v horším případě můžete prodělat kabát.

Jak na změně legislativy vydělat?

Na změně legislativy vydělají nejvíce ti, kteří kupují starší nemovitost či pozemek. Pokud jste o novém bydlení zatím jenom snili, právě teď můžete své sny proměnit ve skutečnost. Zrušení daně z nabytí nemovitosti můžete uplatnit i zpětně. Týkat by se mělo všech nemovitostí nabytých od prosince 2019.

Přijďte se poradit, na jakou hypotéku dosáhnete a kde dostanete nejvýhodnější podmínky a úrok.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *