Co dělat, když jste klientem SberBank?

Finanční stránka je nejvíce diskutovanou oblastí v životě. Souvisí s různou platbou, úsporami, půjčkami, investicemi atd. Otázkou je, kam uložit své peníze.

Jsou skutečně peníze v bance v bezpečí?

Naše společnost je stále rozdělena na dva tábory. Jeden věří bankám a druhý si raději nechá své úspory uschované v domácím prostředí, protože právě nevěří bankám. To má samozřejmě svá rizika, ale co klienti banky, ti mohou zůstat úplně v klidu?

Během února se mnozí uživatelé, konkrétně Sperbanky dozvěděli, že se ke svým uloženým úsporám, výplatám nebo investicím nedostanou. Co teď dělat? Je čas na paniku, stát před zamčenou bankou a zoufale se dožadovat svých peněz nebo zahájit jiné kroky. Nikdo netuší, jak se zrovna majitelé účtu cítí, jaké obavy přicházejí, protože důvěřovali a nyní nemají v podstatě vůbec nic. Otázkou je, jak dlouho bude trvat nejistota a možná i strach, co bude s nimi a jejich rodinami?

Ačkoliv to vypadá beznadějně, je zde řešení

Naštěstí nic není tak hrozné, jak to na první pohled vypadá. Pojďme se ale podívat dál. Sperbank musela oznámit České národní bance, že je neschopna dostát veškerým závazkům vůči osobám, kterým spravuje účet nebo úvěry atd. Nicméně podle platných postupů, musí ze zákona oznámit přesné informace o stavu zůstatku na jednotlivých účtech a to bohužel jinak nelze, než že se finance musí zadržet a nesmí dojít k žádné změně. Pak je zcela pochopitelné, že to vyvolalo pěknou paniku.

Co dělat, když jste u Sberbank

  • Zachovat klid, protože na tuto banku se na území ČR vtahuje česká legislativa, tudíž ČNB řeší tuto situaci a není skutečně důvod k panice.
  • Veškeré vklady mají standardní pojištění, což je další záruka, že lidé dostanou své peníze zpět. Toto pojištění pokrývá vklad do výše 100 000 EUR, což je v přepočtu na naši měnu asi
    2 500 000 Kč.
  • Připravit si občanský průkaz a vydat se k přepážce do Komerční banky, která byla pověřena, aby klientům Sberbanky začala vyplácet jejich úspory nebo výplaty, které jim přišly na účet.
  • Peníze si bude moci vybrat každý buď v hotovosti, nebo převést na jiný účet.
  • Pokud si někdo nechává zasílat výplatu na účet, což je v současné době zcela přirozené, měl by zaměstnavateli oznámit změnu účtu či se domluvit na jiném vyplácení mzdy.

Veškeré dotazy budou zodpovězeny každému, ale již nyní není nutné se obávat o svoje peníze, o které rozhodně nepřijde nikdo a to ani po odebrání licence společnosti Sberbank.

 

V případě pomoci se na nás neváhejte obrátit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *