Máte už vybudovanou finanční rezervu?

V následujícím článku se podíváme problematiku finanční rezervy. Žijeme v konzumní době, kdy jedním z hlavních měřítek, podle kterých nás společnost posuzuje, je materiální bohatství.

Snažíme se tedy tomuto tlaku přizpůsobit a k tomu nás banky pomocí dostupných úvěrů lákají k pořizování nových a nových věcí. Zároveň ale existuje množství rodin, které díky tomu žijí takříkajíc od výplaty k výplatě. Uložení finanční částky pro případ nenadálé události je tedy nanejvýš zodpovědným krokem, který by měla udělat každá domácnost.

Co je finanční rezerva?

Jedná se zpravidla o první způsob, jak naložit s penězi, které máme navíc. Nejde o investici, protože finanční rezerva by měla být rychle k dispozici. Proto je vhodné ji uložit třeba na spořícím účtu. Přestože úroky jsou zde nízké, hlavní výhodou je dostatečně rychlý převod požadované částky. Tyto peníze zkrátka musí být k dispozici takřka okamžitě.

1

 

Kolik peněz si našetřit?

Aby se vůbec dalo mluvit o finanční rezervě, mělo by se jednat o částku, která odpovídá výši minimálně tří měsíčních příjmů domácnosti. Pokud například matka s jedním dítětem 15 tisíc čistého měsíčně, měla by si dát stranou 45 tisíc Kč.  Jedná-li se o čtyřčlennou rodinu s malými dětmi, kdy vydělávají oba rodiče a součet jejich měsíčních příjmů je 40 tisíc Kč, měla by takto uložená částka odpovídat 120 tisícům Kč.

Tento obnos již dokáže na nějaký čas pokrýt nečekané výdaje, třeba v případě výpadku příjmů jednoho, nebo obou rodičů. Sami můžete vidět, že částka je poměrně vysoká a při výdajích, které každý měsíc máme, nemusí být úplně snadné ji našetřit. Nicméně tento finanční „polštář“ se může projevit jako velmi potřebný a může nás uchránit nás od nutnosti brát si nevýhodné půjčky na pokrytí nenadálých výdajů.

Jak jsou na tom české domácnosti?

Bohužel u nás zatím neplatí, že finanční rezervu má každá rodina, samostatně žijící pár, nebo jednotlivec. Často se setkáváme s tím, že si klienti peníze stranou nedávají. Pokud ale patříte k těm, kdo myslí na zadní kolečka a zajímá vás, kde by se z vašich příjmů dalo ušetřit, můžete nás kontaktovat. Většinou zjistíme, že každá domácnost zbytečně přeplácí za jednu, nebo více služeb. Od toho je práce finančních poradců, kteří vám mohou pomoct takovým ztrátám zamezit.

Konkrétní tipy kde a jak ušetřit, také přineseme v některém z dalších článků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *